Vi minus dom blir aldrig plus

Jag fick ett samtal för en tid sedan från en person som visste precis vem jag var:

”En PK-journalist som sprider lögner som försvarar invandring för att fördärva det här landet”.

Mannen själv presenterade sig som ”Sveriges största kartläggare genom tiderna”.

Nu skulle vi, PK-journalisten och Sveriges största kartläggare genom tiderna, prata. Tyckte han.

Ämnet han valt för dagen var invandring och bostadsbrist. Mannen hade räknat ut att om vi bara slutade ta emot alla dessa ”svartingar som är vana att bo i hyddor” – så skulle Sverige inte ha någon bostadsbrist.

Han ville skicka mig sin egenhändigt i hopsnickrade jämförelse med statistik från SCB som ”skulle bevisa att den enda anledningen till att det råder bostadsbrist i Sverige är att dom kommer hit och tar våra bostäder. Då skulle du få något riktigt att skriva om – men sådana som du gör allt för att mörka sanningen”.

Samma inställning märkte jag en het sommardag under en demonstration på gräsmattan utanför kommunhuset i Grums. När alla andra journalister åkt hem stod jag kvar där, omringad av arga människor.

Några hade rakade huvuden, några var personer med slitet hår och dåliga tänder, några var små tanter från Grums.

De hade bara en sak gemensam och det var att de var arga på att dom där andra tog bostäder från svenskar.

Upprinnelsen var en artikel som jag skrivit veckan innan. En av få artiklar som jag skrivit som jag verkligen tycker om.

Nu stod jag där, omringad, och försökte förstå vad som fått människor att resa till Grums för att protestera mot vad de kallade ”svenskdeportation”.

Ytterligare några hus behövde rivas på grund av utflyttningen från kommunen. Och några äldre människor fick flytta ut ur sin trappuppgång för att lämna plats åt några ensamkommande flyktingbarn.

Det hade gjort många arga och nu hade de rest till Grums. En man hade kört bil 6 timmar för att komma till Grums och protestera mot att ”svenska arbetare tvingades lämna sina bostäder för skäggbarn”.

– Hur tycker ni att man borde ha gjort då – när lägenheter behöver rivas?, frågade jag.

Jag vet inte vem som svarade. De var så många och de stod runt mig och de var arga. Men – de ville gärna prata.

–  Idioter! Hur kan de riva lägenheter? Det är bostadsbrist i Sverige.

– Inte här, i Grums. Folk flyttar ju härifrån, försökte jag.

–  Nä, men det är det i min kommun i Uppsala, där går det inte att få tag i bostad. Då kan väl folk flytta hit, sa någon av de tillresta.

–  Jo, men det är ju det de har gjort genom att låta flyktingarna bo här. Menar ni att ni vill att ännu fler ska flytta hit?

– Nej, vi vill inte ha hit flyktingar, försäkrade flera.

– Men då behöver de ju riva ännu mer. Så hur menar ni att de ska göra, politikerna som ni är så arga på?

-Det kan väl inte jag svara på! Jag är ingen politiker. De har förstört det här landet. Snart finns det inga svenskar kvar. Det kommer att bli vi som gasas ihjäl om det här fortsätter…

Håpp.

Där någonstans la jag ner den intervjun. Jag skrev aldrig någon artikel från demonstrationen i Grums.

Det samma gällde ”Sveriges största kartläggare genom tiderna”. Han var så uppfylld av sin egen mission att han så fort jag frågade honom mer om siffrorna, återigen föll in i ramsan om att jag bara ville fördärva det här landet.

Till slut blev jag arg och avbröt honom med:

– Ursäkta. Men har du varit i Hagfors?

– Nej, sa han, förvånad över frågan. Det hade han inte.

– Nähä, sa jag – jävligt irriterad nu – men har du varit i Hällefors, Karlskoga, Laxå, Ljusnarsberg eller Grums då? De är alla kommuner som river bostäder för att folk flyttar sin väg. Där de få som flyttar in oftast kommer från andra länder. Och där uthyrningen till Migrationsverket kan vara det som håller de kommunala bostadsbolagen under armarna. Har du varit där?

Nä, det hade han inte heller. Och plötsligt satt Sveriges största kartläggare genom tiderna med en matematisk formel som inte stämmer:

Vi minus dom kan aldrig bli plus.

Då la han av någon anledning på. Utan att säga hej då.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 × 3 =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>