När Börje och Susanne blev romer

Det var en gång en fredag i början av mars när Börje och Susanne blev romer. De hade tvättat lite mycket och jag skrev en artikel om det. Elva gånger i månaden hade de – enligt hyresvärden och hyresnämnden – tvättat.

Elva gånger kan vara rätt mycket. Skulle jag tvätta elva pass på en månad skulle det betyda 44 timmars tvättande och 66 maskiner. Jag tror inte jag skulle hinna det. Och jag har inte behovet. Jag tvättar max ett pass i veckan: 4 timmar och 6 maskiner.

Men alla är inte som jag och jag reflekterade inte mer över deras tvättande när jag skrev artikeln. Tänkte mest att det var ett märkligt beslut av hyresnämnden. Liksom undrade vad de byggde uttrycket ”överanvändning” på. Hur mycket är det normalt att tvätta? Har Statistiska centralbyrån mätt vad som är ”normalt” eller finns det en allmän statlig rekommendation om tvätt från Folkhälsoinstitutet?

När Hem & Hyra publicerat artikeln, dröjde det inte länge förrän nyheten spreds till annan media och i kommentarsfält både hos oss och dem började det dyka upp kommentarer om att ”de måste vara romer” och ”de kan inte vara blåögda, de måste vara brunögda”.

Jag läste min artikel igen och igen. Och igen. Jag kunde jag inte se att jag skrivit något om vare sig svenskar, norrmän eller romer.

Eller hade jag råkat få in sådan oväsentlig information som ögonfärg, trots att jag verkligen kämpat för att skala ner det sex sidor långa beslutet från hyresnämnden till en snärtig artikel?

Nej. Inget sådant. Men eftersom de tvättade mycket blir den självklara slutsatsen att de inte kan ha haft blå ögon. För det vet ju alla. Människor med blå ögon tvättar mindre än de med bruna. Blåögda är ena riktiga lortgrisar! Fy – för att ha sådana som grannar. Fy – för att ha mig som granne!

Jag får, trots mina blå ögon och lortiga kläder, rätt ofta frågan om jag verkligen, verkligen är svensk.  Ursvensk liksom. Jag har fått förslag på att jag nog är lite fransk, lite spansk eller kanske till och med lite kines – eftersom ”dina ögon är så sneda”. Jag har även fått frågan om jag har ”tattarblod” i mig. Varje gång måste jag göra mig själv lite tråkigare och erkänna att jag, så vitt jag vet och så långt mina släktingar kan minns tillbaka i tiden, tyvärr inte har några kopplingar utanför Sverige. Inga spännande släktkrönikor om hur vi utvandrat från Mittens rike vilar i min historia.

Jag är bara svensk. Blåögd och smutsig. Antagligen precis som Börje och Susanne – paret jag skrev om som hade tvättat mycket och tvingats lämna tillbaka sin tvättnyckel. Eller kanske har Börje och Susanne verkligen bruna ögon. Jag känner dem inte och hyresnämnden skrev inget om det i beslutet. Så kanske är det just därför som Börje och Susanne tvättar ofta?

Eller så beror det på att de är svenskar – för något måste det väl bero på?! Och kanske kommer vi svaret närmare i och med att nyheten spred sig till en internationell webbplats? Där fick nämligen kommentarerna en annan vinkel: det är inte för att Börje och Susanne är brunögda som de tvättar så mycket. Utan för att de är svenskar. Japp – där har vi det! Förklaringen.

”Typiskt skandinaviskt” och ”typiskt svenskt”. Någon skrev att Sverige har ett konstigt system med sina tvättstugor eftersom de ligger i källaren under jord. Det är konstigt att tvätta tillsammans och det är konstigt att inte ha en egen maskin i lägenheten. En annan tycker att svenska tvättstugor är farliga och att det är bäst att vara beväpnad. En annan berättar om den typiskt svenska och konstiga traditionen att bara tvätta ett klädesplagg i taget. Sverige är så konstigt! Svenskarna. Varför gör de så där?! Så typiskt dem.

Konstigt och typiskt. Att tvätta så ofta. Typiskt svenskar. Typiskt romer. Typiskt brunögda. Typiskt blåögda.

Nu börjar det gå runt i skallen på mig som i en tvättmaskin.

Kanske är det så enkelt som: Typiskt mänskligt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

arton − 10 =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>