Mina förargelseväckande bröst – deras förargelseväckande slöjor

I Örebro där jag bor föreslog ett av de mindre partierna i veckan att man skulle förbjuda burka och niqab på offentliga kommunala platser. För att undvika förtyck av kvinnor.

Partiet har inte direkt gjort sig kända för att vara feministiskt tidigare. De företräds i vår kommun av sex män i olika åldrar. Och nu tänkte kanske dessa män att de av ridderlig godhet skulle rädda oss kvinnor från förtrycket.

Kvinnor förstår tydligen inte själva när vi är förtryckta, utan kan behöva sex män som berättar det för oss. Gärna med hjälp av lag och förordning så att vi kan vara riktigt trygga och skyddade från oss själva och våra val av kläder.

Jag försökte få svar från en av dessa sex män, om de även arbetar för att slopa det kvinnliga tröjtvånget, nu när de bestämt sig för att kämpa mot kvinnoförtryck. Men. Han svarade inte.

Kanske förstod han inte frågan, eftersom den var ställd av en kvinna som per definition tydligen inte vet något om kvinnoförtryck. Han kanske tänkte ”Vadå? Tröja det har brudar för att de inte vill visa pattarna”.

Men. Till skillnad från de kvinnor som i Sverige självmant väljer att ha på sig en slöja, burka, niqab – eller kortkort kjol – så får ingen kvinna självmant välja att gå utan tröja på platser där det kan upplevas provocerande. Den kvinna som går barbröstad på Ica i ditt bostadsområde, skulle kunna bli dömd för förargelseväckande beteende.

Jag har varit i Iran. Där är det tvång att jag som kvinna ska skyla mitt hår och min kropp. En gång blev jag stoppad av polisen för att jag inte var tillräckligt anständig. Jag var rädd. I Sverige är det tvång att skyla brösten. Här kan två mjuka bröst vara förargelseväckande. Det betyder att den som ser mina bröst utanför lägenheten där jag bor, har all rätt att känna sig riktigt jävla skitarg och ringa polisen. Då skulle jag bli rädd.

För mig är det här bara olika grader av sexualisering av kvinnokroppen. Den sexualiseringen är förtryckande och ett problem både för män och kvinnor. Men att tvinga kvinnor att ta av sig sina slöjor, löser inte problemet. Liksom det inte blir löst om sex manliga politiker skulle tvinga av mig min tröja. Olika personer väljer olika sätt att hantera sexualiseringen på. Och det fina är ju när i människor själva får välja vilka kläder man vill ha. Eller inte ha.
De flesta kvinnor i Sverige, oavsett kulturell bakgrund, känner en stark vilja att skyla sina bröst offentligt, därför att de flesta kulturer säger att det är rätt att göra så. Men valet måste få ligga på individen. Om staten har problem med mina bröst på offentlig plats, ja då borde staten gå i terapi. Och det är mot den statliga kroppsneurotiska inställningen som politiker borde slå för att bekämpa kvinnoförtryck. Inte på att få enskilda kvinnor att sluta bära burka, niqab.

För i grunden är det samma starka vilja som kan få kvinnor att välja att skyla sitt hår och sin kropp som får oss att vilja skyla brösten – att accepteras socialt.

Att sex män inte ser att deras föreslagna förbud mot slöjor – går hand i hand med Irans tvång, kan inte betyda annat än att de vilar på samma ruttna kvinnosyn. Det är två sidor av samma kvinnoförtryck som bygger på synen av kvinnan som någon som inte kan göra egna val, utan som genom lagar måste skyddas från att klä sig som hon vill.

Men om de sex männen i partiet i Örebro, ändrar sig och verkligen vill bli feminister och jobba mot kvinnoförtryck – oavsett kultur – är de mer än välkomna. Alla behövs i kampen mot sexism. Kanske kan de skriva om partiprogrammet? Eller byta parti?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + 20 =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>