För en del handlar bristen om liv eller död

En kväll när solen sänkte sig över takåsarna och måsarna ropade i sommarkvällen, stod hon utanför min dörr med sitt lilla barn i handen.

En gemensam vän hade fört henne hit. Hon var höggravid och hade precis i dagarna blivit misshandlad och våldtagen av sin man hemma i deras bostad.

Hemma. Där man borde få vara trygg. Hemma. Den mest osäkra platsen för en kvinna att vistas på.

Jag tänker på det ibland när jag skriver om bostadsbrist. Det är så mycket siffror hit och dit om hur många bostäder som fattas. Så mycket åsikter hit och dit om hur och vad det ska byggas att man ibland glömmer vad det faktiskt handlar om.

För en del handlar hemmet om att leva i en ständigt uppåtgående bostadskarriär med den mänskliga rättigheten att välja nya tapeter, kakel och handdukstorkare som enda mål.

För en del handlar hemmet om att leva med eller utan blåmärken. För en del handlar det om att själv få välja om, när och hur du vill ha sex.  För en del handlar det om liv eller död.

Men där är valen mer begränsade än i valet av tapeter.

För den där kvällen för några somrar sedan, stod bostadsbristen utanför min dörr, i form av en misshandlad höggravid kvinna och ett litet barn. Ett oroligt litet barn.

Vi gick och handlade tillsammans för hon vågade inte gå ensam. Hon lånade mina kläder av rädsla för att bli igenkänd på stan.

Vi gick tillsammans till hyresvärden hon och hennes man hyrde av. Men det fanns ingen plats för en sådan som henne: med bara föräldrapenningen att leva på och ännu ett barn på väg. Det fanns ingen plats för henne – därför att det fanns ingen bostad att få.

Vi frågade om inte de sociala förturerna gällde för kvinnor som hon. Jo, det gjorde de ju visserligen. Men då behövde mannen skriva under papper som inte var påskrivna och för att få dem påskrivna behövde vi konfrontera honom.

Och: ” Det finns de som har det värre”, sa den unge mannen i receptionen.

Dagarna gick. Och kvällarna. Vi satt på terrassen i min hyresrätt under sommarens vackraste kvällar och såg solen gå ner bakom det ännu nybyggda Behrn center där den som vill kan hyra en trea för 9 700. Men då ingår ju diskmaskin, micro och inglasad balkong.

Och vi kände att solen även gick ner över hennes försök att skapa ett nytt liv. Mörkret la sig helt och hon återvände tillbaka till sin man. Till sitt hem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × tre =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>