Ett upprop mot sminkade förföriska barn

Ett år har gått och inget har hänt. Alls. I veckan fick mina döttrar återigen reklam från flickklubben Girl:it.

För ett år sedan försökte jag få tag i redaktören Ina Nivald, för att ställa några frågor. Men hon har ännu inte hört av sig.

Klubben riktar sig till barn – åh ursäkta – FLICKOR –  i låg- och mellanstadiet. På webbplatsen finns en film där Ina ibland fnittrar in i kameran och berättar att klubben är en plats där flickor att ”dela med sig av saker som bara vi tjejer förstår”.

Jag undrar vad det är för saker?

Om det är hur det känns att alltid bli bedömd utifrån sitt utseende kanske? Eller på hur det är att bli inknuffad i ett hörn på gympan när killarna vill känna om en har fått bröst? Eller om hon fnissar lite åt att flickorna redan nu kan passa på att prata om att de kommer få lägre lön än sina klasskompisar – alltså lägre än de som inte är välkommna i Girl:it?

För det är väl sådana erfarenheter som endast gäller för flickor? Det mesta annat är ju universellt och asexuellt: att ha vänner, gå i skolan, bli kär, gilla musik…

Ett år har gått och, ja, det känns inte ens som att tiden stått still, utan snarare som att Girl:it försöker dra oss tillbaka till könsrollernas medeltid.

För i reklamen som landade på hallgolvet i måndags, finns en sida med stjärnteckens olika klädstilar. Min äldsta dotter som är kräfta har enligt Girl:it en avslappnad stil. Därför får hon rådet att ”akta dig så att du inte irriterar andra”.

För det vet man ju – det är ju sjukt irriterande med tioåriga tjejer som inte bryr sig om hur de ser ut. Tur att hon kan gå med i Girl:it och få en fullproppad sminkväska i välkomstpresent och lära sig sminka bort sina barnsligt mjuka kinder med fräknar på.

Min yngsta dotter har det bättre, enligt Girl:it. Hon slipper pekpinnar om vad hon bör akta sig för. Hon är nämligen en ”Förförisk skorpion” enligt klubben. ”Du älskar att killarna kryper för dig. Så bra, för de vill ju inget hellre”.

Jag tänker på min femåring. Är det så Girl:it tänker om henne? Själv vågar jag inte ens snudda vid tanken på att det finns fulgubbar som faktiskt skulle tycka att hon är förförisk med sina fortfarande knubbiga barnhänder.

Men just ja – klubben riktar sig ju till flickor från åtta år, inte fem. Så hon har tre år på sig att förvandlas till den hon egentligen är: den yppiga men slanka skorpionkvinnan på höga klackar med benet förföriskt ut ur den högt slitsade röda klänningen.

Ingenstans i reklamen ser jag något som handlar om att en kan vara intresserad av någon av samma kön. Utan allt följer normen för vad bekväma flickor gillar: matlagning, kläder, killar och smink. Duktig flicka – var andra till lags.

Girl:it vill att jag ska känna mig trygg med dem. Men fuck att jag gör. Det här är ett upprop. Ett vansinnesskrik. För jag känner att ni vill fösa in våra flickor i en fålla som innebär att de ska tro att de inte duger om de inte är andra till lags. Där de ska känna att de måste korrigera sina utseenden och att homosexuallitet är onormalt.

Ett år har gått och inget har hänt. Men om du, liksom jag, vill fråga Ina och Girl:it vad det är för värld de egentligen ser framför sig – så finns de på Facebook…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tretton − tio =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>